top of page
Yazarın fotoğrafıProS.E.M Fizyo Center

Schroth - 3 Boyutlu Skolyoz Egzersiz Tedavisi

Güncelleme tarihi: 18 Haz 2022

Schroth - 3 Boyutlu Skolyoz Egzersiz Tedavisi - Skolyoz Egzersizlerinin Temel Prensipleri


Günümüzde skolyozun bilinen en geçerli tedavi yöntemi olan SCHROTH - 3 BOYUTLU SKOLYOZ EGZERSİZ TEDAVİSİ'nin temel prensipleri;

  • Rotasyonel solunum,

  • Pelvik düzeltme,

  • Core stabilizasyon,

  • Doğru pozisyonlama,

  • Uygun mobilizasyon, Masaj, stretch (germe) uygulamaları,

Simetrik farkındalık odaklı günlük yaşam aktivitelerini içermektedir.

PROS.E.M bünyesindeki Bursa skolyoz ve omurga merkezimizde gerçekleştirilen hastaya özel Schroth 3 Boyutlu Skolyoz Tedavisi uygulamalarımızdan kısa bilgiler;

Core Stabilizasyon ve Pelvik Düzeltme

Skolyozlu kişilerde asimetrik duruşun uygun destekler ile düzeltilerek, vücudumuzun denge merkezi olan core bölgesinin pozisyonlanması, stabilizasyonu ve kuvvetlendirilmesi hedeflenmektedir.

Kuvvetli ve stabil bir core bölgesi omurga deformitelerinin düzeltilmesinde temel teşkil etmektedir.

Rotasyonel-Asimetrik Solunum

Sağlıklı kişiler simetrik nefes alma ile omurga ve göğüs kafesini stabilize ederken, skolyozlu kişilerde uygulanan simetrik solunum omurlardaki rotasyonel deformiteyi artırmaktadır.

Skolyozlu kişilerde uygulanan özel bir teknik olan rotasyonel ve asimetrik solunum ile omurga deformitesinin düzeltilmesi sağlanmaktadır. Rotasyonel solunum ile kısıtlanmış kaburgalar hareketlendirilir ve akciğerlerin daha az havalanan bölgeleri aktive edilmiş olur.

Mobilizasyon, Masaj, Stretch (Germe)

Doğru pozisyonlanmış bir omurgaya uygulanan mobilizasyonlar ile hem rotasyonel düzeltme hem de simetrik duruşun kazandırılması hedeflenir. Doğru kaslara yapılan masaj ve germe hareketleri simetrik postürü desteklerken, egzersizin başarısını da artırmaktadır.

Simetrik Farkındalık ve Günlük Yaşam Aktivitelerine Adaptasyon

Egzersizlerde aşırı bir düzelmeye zorlanan omurga, günlük hayatta en rahat olduğu asimetrik postürü yerleşme eğilimindedir. Bu nedenle hastalar postürlerini her fırsatta düzeltmeli bu farkındalığı günlük hayatlarına adapte etmelidirler. Gün içerisindeki oturma, yürüme, yatma ve dinlenme pozisyonlarındaki düzeltmeler hastalara anlatılmalı ve farkındalığı yerleştirebilmesi için motive edilmelidir.


Fizyoterapist

Ahmet Enes YENİPAZAR.


350 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page