top of page
WhatsApp Image 2020-06-25 at 02.55.58.jp

Skolyoz

Skolyoz Nedir?


Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığında omurların düz bir hat üzerinde dizilmiş olduğu görülür.Yandan bakıldığında ise boyun bölgesinde hafif içe doğru, sırtta dışa doğru ve bel bölgesinde de yine içe doğru olan kıvrımlar vardır. Bunlar omurganın fonksiyonel eğrilikleridir.Bu fonksiyonel eğriliklerin açısal olarak normalden sapmaları omurgada birtakım problemlere neden olur. Sırttaki omurların 20-45 derece açılı dışa doğru olan anatomik bir yapısı vardır. Bu açının 45 derecenin üzerine çıkması ile sırtta kambur bir görüntü oluşur. Bu durum hiperkifoz olarak adlandırılır. Genellikle lordoz ile (bel çukuru artması) birlikte görülür.

Bir diğer deformite de omurlardaki yanlara eğilme ve rotasyonel sapmalar ile gelişen skolyoz olarak adlandırılan durumdur.

Skolyozun Nedenleri Nelerdir?

1-İdiyopatik Skolyoz

 (Nedeni bilinmeyen skolyoz)

En sık görülen skolyoz türü; sebebi tam olarak aydınlatılamayan ‘idiopatik’ skolyozdur. Omurgada yana doğru eğilme ‘S’ veya ‘C’ şekilli olabilir. Yana doğru eğilme dışında omurların kendi etraflarında dönmesi de en hafif formlar dahil olmak üzere tüm idiopatik skolyozlarda görülür. Omurlardaki bu dönme sırtta veya belde asimetrik çıkıntılar oluşmasına sebep olur.

İdiopatik skolyoz, büyüme döneminin herhangi bir evresinde görülebilir. (İnfantil (0-3 yaş), Jüvenil (3-10 yaş), Adolesan (11 yaştan iskelet olgunluğuna kadar)) Hastalığın ilerlemesi riski, yaş ve eğrilik derecesine bağlıdır.

İDİYOPATİK SKOLYOZ İLE İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

DEJENERATİF SKOLYOZ İLE İLGİLİ VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


2-Konjenital Skolyoz


Doğuştan olabilir. (Konjenital) Bu durum genellikle omurgadaki bir kusura veya birbirine kaynamış kaburgalara bağlıdır.

3-Nöromusküler Skolyoz

Polio (Çocuk Felci), beyin felci veya kas distrofisi (erimesi) gibi durumlara bağlı olarak kasların felci sonucunda oluşabilir.

Skolyoz Testleri

Fiziksel muayene sırasında, hasta öne doğru eğildiğinde eğrilik daha belirgin olarak görülür. Farklı pozisyonlarda omurga röntgenleri ve skolyometre (omurganın eğrilik miktarını ölçen bir aygıt) ölçümleri, skolyozun miktarını belirleyebilmek için yapılabilecek testlerdir. X-Ray(Röntgen) ile Cobb açısı ölçülerek skolyozun derecesi ölçülür.


Skolyoz Tedavisi ve Skolyoz Dereceleri

Tedavi yöntemi, eğriliğin derecesine ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğuna göre belirlenir.

  • 10-20 derece arası spesifik skolyoz egzersiz tedavisi (Scroth-FITS SEAS)

  • 20 derece ve üstündeki derecelerde korse + egzersiz tedavisi

  • 40-45 derece ve üzerinde cerrahi değerlendirme yapmak gerekir.

Tedavi Yöntemleri

  • 3D Schroth Egzersizi

  • Fizik Tedavi ( Fizyo-Pilates) vb.

  • Konservatif Tedavi (Schroth Korse)

PROS.E.M Fizyo Center olarak; yaşadığınız sakatlıklar hakkında etik olarak sizleri bilgilendirir, tedavi süreçleriniz ve ilerleyişi hakkında sizleri detaylı bir şekilde aydınlatır uygulamalarımızı bunun ışığında devam ettirir sizleri sağlıklı yaşamlarınıza tekrardan kavuşturmak için elimizden geleni yaparız.

bottom of page